Įžeminimo sistemos

Pagal tai, kokiu būdu organizuotas įžeminimas, elektros tinklai skirstomi į kelis tipus:

  • TN-S
  • TN-C
  • TN-C-S
  • TT
  • IT

Buityje dažniausiai sutinkami keturi tipai, kuriuos verta apžvelgti išsamiau.

TN-S

Tai šiuolaikiškiausia sistema, kurioje nuo elektros pastotės eina penkiagyslis kabelis, kuriuo perduodamos trys fazės, nulis ir apsauginis įžeminimas– atskirai.

tns

Šitos sistemos vartotojams įžeminimą suteikia elektros tinklai. Tačiau gyvenant nuosavame name, vistiek būtina įrengti pakartotinį įžeminimą.

TN-C

Šiandienos kontekste ši sistema naudojama paskisrtymo tinkluose (iki skaitiklių) ir sutikti ją galima gan dažnai.

Ji, nuo anskčiau minėtos skiriasi tuo, kad nulis ir apsauginis laidininkas joje yra apjungti.

tnc

Visi daugiabučiai su atnaujintais paskisrtymo tinklais ir visi atnaujinti tinklai nuosavų namų kvartaluose veikia šitos sistemos rėmuose.

Tuomet, šitos santrumpos paskutinė raidė „C“ – combined, mums parodo, kad apsauginis laidininkas (PE – žemė) ir vadinamas nulis (N) yra sujungti fiziškai į vieną laidą, einantį tarp stulpų arba požeminiame kabelyje.

SVARBU! Kad tokia įžeminimo sistema normaliai veiktų, linijoje turi būti įrengtas pakartotinis įžeminimas. Jis dažniausiai atrodo kaip metalinės juostos, nuo stulpo einančios į žemę:

dsc_6577

TN-C-S

Tai yra virsmas senos TN-C sistemos į naujesnę TN-S. Šis virsmas vyksta daugiabučio laiptinėse arba prie nuosavo namo esančiuose skydeliuose, trumpiau tariant, ten, kur stovi elektros energijos skaitliukas. Gautas hibridas vadinasi TN-C-S. Nauja paskutinė raidė S (separated) reiškia, kad PEN skirstosi į atskirą nulį (N) ir apsauginį laidininką – žemę (PE).

tncs

Skydelyje su skaitikliu (KAS) TN-C virsto į TN-C-S.

TT

Šiuo atveju paskirstymo linijų nulis neturi apsauginio įžeminimo.

tt

Šioje schemoje matosi skirtumas tarp TN-C(-S) ir TT sistemų. Pastarojoje nėra pakartotinio nulinio laidininko įžeminimo išilgai magistralinės linijos. Būtent dėl to ši sistema nėra saugi.

Tokiu atveju saugumo sumetimais būtina įrengti nuosavą įžeminimo kontūrą.

Kaip nustatyti, kokia sistema jums pajungta?

Jei nuo skydelio su skaitikliu į paskisrtymo skydą pas jus nuvestas penkiagyslis kabelis – jūs prijungti prie TN-C-S sistemos.

Jeigu jūs dar nekeitėte įvadinio laido, tačiau:

  • Gyvenate daugiabutyje, o jūsų laiptinėje esančiame elektros skydelyje matosi naujoviški spalvoti laidai;
  • Gyvenate nuosavame name ir ant stulpų kabo naujas kabelis, pritvirtintas prie jų be stiklinių izoliatorių;
  • Po skaitiklio eina keturgyslis (trifaziams tinklams) arba dvigyslis (vienafaziams tinklams) kabelis,

tokiu atveju jūs prijungti prie TN-C sistemos, kurią reikia paversti į TN-C-S.

O jei jei jums nepasisekė ir aplink vien senoviniai elektros stulpai su stikliniais ar keramikiniais izoliatoriais ant kurių kabo laidai, tuomet įžeminimą reikia organizuoti pagal TT sistemą.

6 mintys apie “Įžeminimo sistemos

  1. Sveiki,

    Į sodybą ateina 2 laidai oro linija, o skaitiklis su PAR lydžiaisias saugikliais namo viduje. Pagal Jūsų straipsnį, tai TT sistema. Už saugiklių ir skaitiklio įrengiau skydą, kuriame įžeminimą sujungiau su nuliu. Tai jau būtų panašu į TN-C-S sistemą, bet neturinčią pakartotinio įžeminimo magistralėje. Ar pakeitus name senus dvigyslius laidus į trigyslius ir senus kištukinius lizdus į lizdus su įžeminimu, gausime saugią sistemą?

    Patinka

    1. Ne) Jums reikia irengti izeminimo ir skyde atjungti izeminimo nuo neitrales ir pajungti prie izeminimo irengenio. O taip pas jus gaunasi paprastas inulinimas, ir tokiu atveju galima nieko ir nekeisti, nes faktiskai tas pats ir liks.

      Patinka

      1. O kodėl tas pats liks? Jei visur išvedžioju laidus ir rozetes su įžeminimo laidu ir pavyzdžiui įvykus prietaiso gedimui(fazė prisiliečia prie metalinio korpuso), srovė tekės įžeminimo laidu iki skydo ir grįš į transformatorių per nulį, o tuo pačiu turėtų “išmušt“ nuotėkio rėlę, ar aš klystu?

        Patinka

      2. Ai, jo, taip galima padaryt, bet butinai reikia irengti NR. Bet vistiek, negerai. Izeminimas turi buti izemintas) Jei tinklo puseje gedimo metu ant neitrales atsiras itampa (ko visai imanomas dalykas su oro linija), ta itampa automatiskai atsiras ir ant jusu “izemintu“ korpusu. As tuo rekomenduot negaliu.

        Tarp kitko, NR suveik ir be izeminimo.

        Patinka

  2. Dar reikia skydelį ir tuos instaliacijos įžeminimo laidus sujungt bendra šynele ir įžemyt kad įžeminimo varža siektų mažiau dešimt omų,to nepadarius ir nutrūkus nuliui srovė per įrenginius nutekės ant nulinėš šynos ir tais geltonais kur jūs prijungėt laidais gryš į įrenginiu korpusus tai dasilietus gali būt ne kažkas.

    Patinka

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.