Žemiškai apie įžeminimą

Kam įžeminimas reikalingas?

Apie bet kokį gyvybiškai svarbų dalyką reikia pradėti kalbėti nuo to, kokia yra jo paskirtis. Įžeminimas yra svarbus dalykas. Gyvybiškai. Nes pirminis įžeminimo tikslas – žmogaus gyvybės išsaugojimas. Skamba ganėtinai paprastai, bet ar įtikinamai?

Terminologinis nukrypimas.

Lietuviškai įžemintas laidininkas oficialioje terminologijoje vadinamas apsauginiu laidininku. Angliškai atitikmuo būtų „protective earthing (PE)“ – apsauginis įžeminimas. Tekste bus sutinkamas būtent toks lietuviškas vertinys, nes jis labiau atitinka termino esmę arba vartojama santrumpa PE. Liaudyje įprasta naudoti tiesiog žodį įžeminimas arba žemė. Visi šie terminai iš esmės reiškia tą patį.

Realybėje, atsitikus avarijai, įžeminimo dėka elektros srovė turi galimybę nutekėti į žemę per apsauginį įžeminimą ( PE), o ne per mūsų žmogiškąjį kūną.

Avariją galima suprasti kaip bet kokį elektros tinklo ar į ją įjungto elektrinio prietaiso gedimą. Kad būtų aiškiau, įsivaizduokite įprastą buitinę situaciją. Tarkim, jūs turite lyg ir normaliai veikiančią elektrinę viryklę, naudojatės ja ir apie jokias avarijas negalvojate. Tarkim, kad jos montavimo metu, truputį ne iki galo buvo prisuktas fazinis laidas prie viryklės gnybto. Dėl blogo kontakto ir apkrovos laidas pradėjo kaisti, o jo izoliacinė medžiaga – lydytis. Lydėsi ji pamažu, kol fazinis laidas ėmė ir susijungė su įžeminimo laidu. Vizualiai tai atrodo daugmaž taip:

103016_2119_1.jpg

Štai čia fazinis kontaktas užtikrintai artėja link nelabai gerų pasėkmių įrenginio vartotojui.

Taip visa tai atrodo blogiausiu atveju:

103016_2119_2.gif

Iki raudonumo įkaitus sujungimui, iš pradžių gali sudegti izoliacija, o paskui visas netoliese esantis kilnojamas ir nekilnojamas turtas.

Tarkim, įvyko fazinio laido ir įžeminimo sujungimas, ko pasekoje galimi du scenarijai:

  • Jei įžeminimas pas jus buvo įrengtas ir suveikė tvarkingai, elektros srovė nutekės į „žemę“, o jūs, keliskart pabandę nesėkmingai įjungti viryklę, išsikviesite meistrą, kuris viską sutaisys tuo pačiu išgelbėdamas nuo galimo gaisro.
  • Jeigu įžeminimas neįrengtas arba sugedęs, viryklės korpusu ims tekėti fazinė srovė. Pabandžius įjungti viryklę, elektros įtampa jau tekės ir jūsų kūnu…

Trumpiau tariant, įžeminimas padeda išgelbėti gyvybę kai sugenda naudojami prietaisai, o mes prisiliečiame prie elektros srovę praleidžiančių jų dalių (metalinių). Kad nebijotume viryklių, skalbimo mašinų ar šaldytuvų, mums turėtų būti savaime suprantama, kad ten, kur yra įvesta elektra, būtina įrengti ir įžeminimą.

Sekantis natūraliai kylantis klausimas:

Iš kur gauti „žemę“?

Jei jūs gyvenate daugiabutyje su atnaujintomis magistralinėmis linijomis, galite įžeminimą gauti iš elektros skydinės laiptinėje.

Jei gyvenate nuosavame name, būtina įsirengti pakartotinį įžeminimą.

Tai, kokiu būdu jį pasijungti, priklauso nuo naudojamos įžeminimo sistemos, apie kurias išsamiau galima pasiskaityti čia.

Įžeminimo įrengimas

Įžeminimą įrengti nėra labai sudėtinga, tačiau būtina viską atlikti teisingai.

Visų pirma, svarbu parinkti tinkamą vietą, kuri neturėtų būti:

  •  per daug sausa (tai padidina grunto atsparumą laidumui);
  • užtvindyta (įžeminimo konstrukcijos greitai surūdys);
  • arti įprastų žmonių takų (kai kuriais atvejais, aplink įžeminimo kontūrą gali susiformuoti pavojinga žingsnio įtampa);
  • toli nuo pagrindinio įvadinio/paskirstymo elektros skaitiklio (kuo trumpesnė trasa iki įžeminimo, tuo geriau).

Išrinkus tinkamą vietą, būtina atkasti 50 cm gylio tranšėją tokiu būdu, kad:

  • Įžeminimo vietoje susidarytų lygiašonis trikampis, kurio viena kraštinė 1,5-3 m.;
  • Nuo vieno iš trikapio kampų iki skydelio/vietos, kur įvadas įeina į pastatą būtų trumpiausias atstumas.

Įžeminimo įrengimui būtinas medžiagas galima įsigyti paruoštas naudojimui (būna pirkti sukomplektuotas rinkinys arba atskiros dalys). Taip pat galima panaudoti tinkamus metalinius konstruktyvus (strypus arba kampuočius) ir pasigaminti reikiamą komplektą patiems. Pasirinkus pastarąjį būdą, prireiks:

  • 3 vnt. po 2-3 metrus ilgio 18mm diametro metalinių strypų arba 50х50х4 mm kampuočių;
  • 40 х4 mm metalinės juostos. Juostos ilgis turi būti toks, kad ja galima būtų sujungti atkasto trikampio kampus ir užtektų nutiesti iki įvado į paskirstymo skydelį.

Tuomet laukia pats veiksmas:

  • Trikampio kampuose perforatoriaus, kūjo ir panašu įrankių pagalba sukalami metaliniai strypai/kampuočiai taip, kad liktų styroti 15-20 cm galai prie kurių būtų patogu privirinti metalinę juostą;
  • Juostos pagalba sujungiami strypai. Juosta suvirinama taip, kad būtų orientuota vertikaliai;
  • Nuo vieno iš trikampio kampų tokia pati juosta nutiesiama iki įvado į paskirstymo skydelį;
  • Juosta pritvirtinama prie ko nors stacionaraus (namo sienos, stulpo), o prie jos varžtu prisukamas 10-16 kv. mm. varinis laidas, einantis į skydelį.

Turėtų gautis kažkas panašaus:

103016_2119_7.jpg

Derėtų turėti omenyje, kad jei pastatai sklype vienas nuo kito nutolę daugiau nei 20 metrų, reikėtų prie kiekvieno iš jų įrengti atskirą įžeminimą, kuriuos tarpusavyje galima (bet nėra būtina) sujungti variniu (mažiausiai 10-16 kv.mm) laidu.

Patikrinimas

Prieš užkasant gautą metalinę konstrukciją, reikia patikrinti įžeminimo varžą. Tai galima padaryti išsikvietus specialistą su tinkamu prietaisu. Tai patikimiausias ir primygtinai rekomenduojamas būdas. Kitas būdas, buitiniu būdu patikrinti ar įžeminimas veikia yra pavojingas ir nerekomenduojamas. Bet esant dideliam reikalui ir nesant kitų galimybių, galima sukurti didelę įtampą (įjungti elektrinį virdulį ar šildytuvą) tarp fazės ir nulio, o vėliau tarp fazės ir žemės. Tai padarius reikia pamatuoti įtampą apkrovos metu ir, jeigu ji apytiksliai vienoda, tai turėtų reikšti, kad atlikta viskas tinkamai.

Prijungimas

Prie savo įrengto įžeminimo reikia pajungti tik apsauginį laidininką, ateinantį iš skydelio su skaitikliu. Nulio pakartotinai įžeminti nebereikia. Jei tai leidžiama, jis ir taip bus pajuntas prie įžeminimo skydelyje. Jei negalima, tuomet jūs rizikuotumėt nutrūkus magistralinės linijos nuliui tapti visos apylinkės įžeminimu su be galo didele apkrova, kas gali baigtis gaisru.

 

45 mintys apie “Žemiškai apie įžeminimą

  1. Sveiki, turiu nedidelę sodybą užkampy, tad elektros darbus tenka darytis pačiam. Ačiū internetui už įgyjamas žinias :) 8kW įvadas su c16A saugikliu. Įžeminimas padarytas ties elektros stulpu. Nuo apskaitos skydo iki namo skydelio apie 44m 5*10 Al kabelio. Šiemet planuoju prasitempt trifazį kabelį iki ūkinio pastato – apie 26m. Pasiskaitinėdamas priėjau išvados, kad tokiu atstumu ESO įžeminimas jau nelabai efektyvus. Jūsų aprašytu būdu planuoju pasidaryt atskirą įžeminimo kontūrą. Visgi iš Jūsų aprašymo suprantu, kad man reikia papildomo kontūro ir prie namo. O šiuos du kontūrus vertėtų sujungti atskiru kabeliu.
    Ar visgi pakaktų kontūro prie ūkinio, iki namo papildomai pravedant atskirą įžeminimo kabelį?

    Patinka

    1. Geriausias sprendimas Jūsų atveju būtų padaryti du kontūrus: vieną šalia ūkinio pastato, kitą šalia namo. Kontūrus reikia pajungti kiekvieną į savo skydelį variniu 16 kv. mm laidu. Tarp namo ir ūkinio pastato nutiesti 5х10 aliuminio laidą. Logika čia tokia, kad geriau tiesti laidą ne mažesnio diametro, nei padarytas įvadas (geriau didesnio, jei netyčia kada nors sugalvotumėte pasididinti galingumą).

      Kontūrus galima pasigamintis iš parankinių medžiagų arba nusipirkti jau pagamintus. Pagamintų privalumas tame, kad jie būna padengti apsaugine nerūdijančia danga, o patys elektrodai yra sudedami po 1.5 m, t.y. juos patogiau sukalti. Kaip tik 6iopmis dienomis teko skaičiuoti, tai kabelis AMXK 5×16 (AL) kainavo 1,7 EUR/M, o įžeminimo komplektas (6 elektrodai po 1.5 m; 3 laikikliai sujungiančiai metalinei juostai; revizinė dėžutė, kurioje einantis į skydelį laidas pajungiamas prie kontūro) – 60 EUR.

      Pasidarius viską pačiam, yra tikimybė, kad greičiau ta konstrukcija surūdys, tačiau nieko nėra amžino

      Patinka

  2. Kodėl yra naudojama tokia 3 strypų sistema, lygiabriaunė forma ir taip orientuojama į pastatą, o ne tiesiog vienas elektrodas?

    Ar tokiu atveju, jeigu yra statoma įvadinė nuotekio rėlė, yra būtinas įžeminimas?

    Ar įžeminimas gali būti pasirenkamas kaip žmonių apsaugos sprendimas tiems atvejams kai yra būtina išsaugoti įrenginio veikimą, nes pastačius NR ir atsiradus mažam nuotekiui dėl drėgmės ar pan., įrenginys būtų tiesiog išjungiamas, pvz. šaldytuvas ar gilaus užšaldymo šaldiklis sodyboje?

    Patinka

    1. 1. Ižeminimo sistema tokia, kad “lygiau“ paskirstyti nutekančią į žemę elektros srovę ir tuo pačiu sumažinti žingsninės įtampos dydį. Kai kuriais atvejais taip pavyksta greičiau pasiekti norimą pasipriešinimą.

      2. NR galima pastatyti ir kai įžeminimo nėra. Relė suveiks (atjungs liniją), jei bus nuotėkis. Įžeminimas “atsakingas“ už tai, kad nuotėkis būtų “į žemę“, o ne tarkim į žmogų. Vienaip ar kitaip relė suveiks.

      3. Dalinai. Tam reikalinaga, kad visi įrenginio korpusai būtų įžeminti ir laidai organizuoti taip, kad būtų išskirtas apsauginis įžeminimas. Dažniausiai stambiai butinei įrangai tokios sąlygos užtikrinamos. O šiaip, jautrią atjungimui įrangą geriau aptarnauti arba atskirais diferencialiniais automatais (NR ir įprastinis automatas viename korpuse) arba pajungti per atskirus automatus prie “priešgaisrinės“ NR ant įvado – dažniausiai ji turi didelį srovės nutekėjimo nominalą ir jos suveikimas parodo dideles problemas, kurias reikia šalinti nedelsiant.

      Patinka

      1. NR, kitaip dar vadinama skirtumine rėle, pastatyti galima, deja ji gali ir nesuveikti, jei nėra įžeminimo. Patikrinta praktiškai ir ne kartą. Esant geram įžeminimui, relė atjungs saugomą prietaisą vos atsiradus nuotėkiui ir jos tiesiog neįjungsite, kol nepašalinsite nuotėkio.

        Patinka

      2. ?? Nezinau, ka jus ten tikrinot ir kur, bet jeigu NR tvarkinga, ji suveiks esant nuotekiui, jei nuotekio srove virsia NR nominala. Izeminimas cia ne prie ko visiskai.

        Su izeminimu tiesiog gali suveikti anksciau – o gali ir nesuveikti, cia visko priklauso nuo pajungtos prietaisos konstrukcijos.

        Patinka

      3. Matau, kad nežinot. Aš ne kartą susidūręs su tokiais elektrikais :))). Srovės nuotėkio relė jiems painus dalykas. Kiekvienas traktuoja savaip, kaip prisiklausęs. Deja, toks tvirtintojas , daugybę metų dirbantis elektriku, kažkodėl atsisako liesti, nors ir per srovės nuotėkio relę, neįžeminto prietaiso korpusą su “paduotą“ faze. Ir teisingai daro. Viena fazė nieko baisaus, bet vistiek nėra malonu. :) Aš ilgą laiką dirbau su garsaus gamintojo atstovais, prekiauju ta įranga, teko ne kartą žmonėms ir “pagelbėti“. Taip. kad informacijos man pakanka. O jums nepakenktų dar ir pasimokyti. Niekada nevėlu :). Taip, yra vienas variantas vienfazės relės pajungimui į neįžemintą tinklą. Tam yra speciali schema. Teikitės susirasti :). Bet, tai tik kaip alternatyva įžeminimui.

        Patinka

      4. Ooo, nu joo)) Viktorai, cia nera jokios “traktuotes“, ir prie ko cia jusu pardavejo patirtis? Prie ko cia jusu pazistamas “elektrikas“ ir jo pergyvenimai? Nieko is to nekeicia fisikos, ir NR veikimo principa. Kuris niekaip nepriklauso nuo izeminimo. NR jungimui yra vienintele “schema“ – tai labai paprastas apsaugos irenginis. Ir vienfaze ta rele, ar trifaze – irgi nieko nekeicia. Jeigu jus turit kazkokia naudinga informacija – dalinkites, mes visi cia padekosim.

        O nuomone ir patarimus palikit artimiesims, mums tikrai nepavyks teisingai jos ivertinti).

        Patinka

    1. Priklauso nuo patalpos paskirties. Pagal EIIT:

      “204. Patalpose ir lauke, kur naudojami įžeminti arba įnulinti elektros įrenginiai, potencialams išlyginti turi būti įžemintos arba įnulintos visos statybinės ir technologinės konstrukcijos, visi stacionarieji metaliniai vamzdynai, gamybinių įrenginių korpusai, kranų ir geležinkelių bėgiai ir pan. Sustiprinti šių įrenginių natūralių jungčių nereikalaujama.“

      Jei kalba eina apie gyvenamąjį namą ir tos konstrukcijos nebus įtrauktos į interjerą, tai nereikia.

      Bet, jei yra žaibo smūgio pavojus (pvz, metalinės konstrukcijos kontaktuoja su skardiniu stogu, dūmtraukiu, ventiliacijos kanalais ir tt.) – geriau įžeminti, nes neaišku, kur dar kokie neplanuoti sujungimai išlįs (pvz, dūmtraukis – tvirtinimo elementas – armatūra-met.konstrukcija-armatūra-tvirtinimo elementas-TV laikiklis ar pan).

      Patinka

  3. Nesuprantu kam daryti kazkoke trikampio forma jaigu sukalus 3 elektrodus ir pamatavus varzu matuokliu jau gaunas 10 omu jaig molingas gruntas netgi maziau buna

    Patinka

    1. Buna gilumini izemintuvai (apie kurios jus cia rasote) ir pavirsiniai. Tarp pavirsiniu svarbu isligint potenciala. Jeigu yra galymibe ikalti viena izemintuva ir pasiekti reikiamos varzos – niekam. Jei tai neimanoma (pvz, darai pats, neturi su kuo ikalti, o pasiekti su vieno-kito elektrodo 10 omu neiseina) – tai yra paprasciausias budas. O gruntai buna skirtingi, nevisur taip greitai iseina.

      Patinka

  4. Sakykite prašau, pasidarius tokį asmeninį įžeminimą, kaip geriau yra pasielgti – atjungti elektros tinklų įžeminimą ir naudot tik savo, ar visdėlto naudoti abu?

    Patinka

  5. Sveiki. Ar galima prisijungti įžeminimą prie eso įžeminimo šynos elektros stulpo, kur stovi dėžutė su automstu o nuo dėžutės eina įžeminimo šyna ? Ačiū…

    Patinka

    1. Nelabai supratau, pasiimti izeminimo is ten? Butent ko jus norit padaryt? Nes pasiimti gali, bet as visiems siulau vistiek padaryt savo kontura. Cia labai daug priklauso nuo atstumo, ivadinio kabelio parametrus ir kaip jus norite ta izeminima ekspluatoti. Pvz, jei jus norit irengti virsitampio apsauga – vistiek reikia daryt papildoma kontura – kalti stripus.

      Patinka

  6. Sveiki, planuoju įsirengti įžeminimą kaime, kur yra elektra, bet nėra įžeminimo. Turiu kelis klausimus:
    Darant savo įžeminimo kontūrą iš metalinių konstruktyvų, ar būtina juostą privirinti? Neturiu suvirinimo aparato. Ar užtektų išgręžti skyles ir prisukti M10 varžtu?

    Kitas klausimas – kur galima nusipirkti įžeminimo komplektą, kur nereiktų nieko virinti ir galėčiau jį naudojant jūsų nurodytu būdu įsirengti įžeminimą?

    Patinka

  7. Laba, elektrodus izeminimui rasite betkurioje specializuotoje parduotuveje. Elektrobaltas tikrai turi, kiti irgi turi turet. Priklausant nuo grunto, kalimui galima naudoti speciali galva + kuja, arba sdsmax + antgalis kalimui. Bet reikia kartu ir matuot, o tam reikalingas specialus pritaisas.

    Jei daryt is akies, kuo as nerekomendoju, reikia zinuoti geologija. Jei pagrinde molis, uzteks 5×1.5m strypus vienoje vietoje, jei smelis ar durpes – isvis sudetinga be matavimu.

    Patinka

    1. Ačiū už atsakymą. O kaip dėl virinimo? Jei nepavyks gauti komplekto ir teks daryti iš metalinių profilių, ar užtenka juos sujungti varžtais, nieko nevirinant? O dėl matavimo, ar yra būdas išmatuoti su multimetru? Jei neturėsiu geresnio būdo, galėčiau ir tuo kitu “nerekomenduojamu, pavojingu“ jūsų pasiūlytu būdu patikrinti.

      Visą tai planuoju daryti tik todėl, kad kaime yra hidroforas (1300W galingumo) ir bus vandens šildytuvas (boileris) (1500W galingumo). Pagal jų instrukcijas, jiems abiems reikalingas įžeminimas. Jie bus pajungti per nuotėkio rėlę.

      (Prie to bolerio bus pajungtas ir dušas)

      Patinka

  8. Sveiki,

    turiu klausimą. Jei pas mane iš ESO skydelio esančio už 40 m į namą ateina 4 laidai. Ar savo įžeminimo kontūrą turėčiau sujungtu su ketvirtu ESO laidu, kuris kaip suprantu taip pat yra įžeminimas, PEN kitaip tariant?Taip turbūt būtų dvigubiai saugiau nei tik turėti ant įžeminimo pajungtą tik savo įžeminimo kontūrą. Nes jei jis netyčia nurudytų po žemėmis, o juk niekas kasmetus jo nematuoja, tai būtų nelabai gerai..?

    Ačiū

    Patinka

    1. Jusu atveju salia namo reikia irengti atskiro izeminimi irengeni. Sujungineti nieko nereikia, nes pen turi baigtis KAS spintoje, toliau N yra N. O kad nerudytu, reikia naudoti tam skirtos cinkuotos ar bimetalo stripus.

      Patinka

  9. Sveiki, noriu paklausti ar galima įžemiinimą įrengti žemėjė po betoninėmis grindimis arba įvažiavimu į garažą, nes el. spinta stovi toli nuo laisvos žemės.

    Dėkoju už jūsų dėmesį!

    Patinka

  10. Sveiki. Pas mane nuo elektros stulpo dezutes ateina i nama 4 laidai 3 fazes ir nulis. Pasidarius izeminima prie namo ar reikia izeminti nuli?
    Nors pati elektros dezute izeminta bet pats izeminimas neatvestas iki namo.
    Ka siuo atveju daryt?

    Patinka

    1. Padaryti prie namo izeminimo, pajungti savo paskirstimo skyde. Su nulio nuo KAS sujungineti nereikia. Siap, net dabar, kai atstumai tarp KAS ir namo skydo dideli, taip ir daroma – nuo ESO skydo i nama ateine 4xkazkiek, ir atskiras izeminimas vietoje.

      Neitrale nuo izeminimo oficialiai atskiriama KAS skyde, toliau jau nebera kombinuoto PEN laidininko – del to savo skyde papildomai izeninti neitrale nereikia.

      Patinka

      1. Sveiki, kaip suprantu tokiu atveju gaunasi TT sistema. Kokia tokiu atveju turi būti įžeminimo įrenginio varža?

        Patinka

  11. O ar iškarto suveiks automatinis jungiklis įvykus gedimui? Sakykim jei linija kurioje įvyko gedimas, saugo C16A automatinis jungiklis , tai įvykus įžemėjimui per kiek laiko suveiktų automatukas?

    Patinka

    1. Ee, nesupratau klausima. Kokio tipo gedimas? Nes automatas reaguos tik i trumpa sujungima. Jei uztrumpins faze su izeminimu? Jei izeminimas padarytas normaliai, tai taip, iskart.

      Patinka

      1. Taip ta ir turėjau omenyje, jei užtrumpintumėme faze su įžeminimu. Tai jei įžemintuvo varža 10 omu, ar įmanoma paskaičiuoti trumpojo jungimo srovę tokiu atveju?

        Patinka

  12. EĮĮT taisyklių 217. punkte parašyta, kad TT sistemos tinkle įžeminimo įrenginių
    varža turi būti nustatoma pagal Taisyklių 197 punkto reikalavimus. 197 punkto reikalavimuose parašyta, kad TT sistemoje pažeistam tinklui atjungti panaudojama trumpojo jungimo
    srovių apsauga arba srovės skirtuminė apsauga. Naudojant trumpojo jungimo srovių apsaugą atjungimo sąlyga yra RA*IA ≤UL. Tiesiog įdomu ar visada šita sąyga bus tenkinama jei įžemintuvo varžą bus 10 omu?

    Patinka

    1. Sorry, klausimas turi daugiau pusiu, nei as ispradziu pamaciau. Tai pries tai atsakiau jums klaidingai, dar karta sorry.)

      Istikruju:

      Jei jus tikrai norite pereiti ant TT, tuo metu automatai saugos tik L-N kilpa, L-PE kilpe srove ribos pagrinde izeminimo varza. Cia jau viskas paprastai, 240/Rearth ir bus ta srove. Tarkim, mums pasisieke ir pavyko pasiekti 4 omu – trumpo sujungimo L-PE srove bus 60A – C16 ismes, bet neiskart. Ir cia reikia tureti amenyje, kad bendrai izeminimo varza – tai momentinis rodyklis, jie gali su laiko pasikeisti. Ir cia yra du sprendimai:

      1. Nedaryti TT sistemos, jei imanoma. Tiesiog likti su TN-C, ir pereiti i TN-C-S savo spintoje – iki jus ateina keturgyslis kabelis su PEN, jus savo izeminimo irengini jungsite prie PEN ir tik paskui atskirsite PE ir N. Tokiu budu visa automatika veiks paprastai.

      2. Naudoti ivadine NR, kuri atjungs instaliacija L-PE sroves nuotekiu atveje. 100-300mA bus pakankamai, rele turi buti selektivi. L-PE trumpas sujungimas TT tinkle ir yra sroves nuotekis.

      Naudoti ivadine NR as siulau visiems betkokiu atveju, nes jie gali apsaugot jusu instaliacija net nulio gedimo atveju (jei nulis dings kazkur iki skaitiklio, taip buna su oro linijomis).

      Patinka

  13. Sveiki, o kaip būtų galima pasidaryti gerą įžeminimą milteliniui dažymui elektrostatiniu būdu? Ar tinnka toks pats įžeminimas?

    Patinka

    1. Ikalti stripus, kol varza nepasieks reikiamo didzio) Nzn, gal yra specifika kazkokia. Ten gi purskami milteliai, o paskui kepamos krosnyje? Ar cia kitoks budas? Nes krosni reikia izeminti kaip ir betkoki irengeni, nieko ypatingo.

      Patinka

      1. Taip purškiami milteliai, o kad jie priliptų turi būti geras įžeminimas. Rašo 10 omų varža turi būti. O strypus galima kalti į eilę? Ar geriau į gylį? Nes dabar 2 įkalti bet 3 jau neis, o 2 jaučiasi kad neužtenka

        Patinka

  14. Dveju faktas, kad neuzteks. Jei gruntas gero pralaidumo, tai 3 stripai apie 30 omu) Galima kalti i eile, tarpas tarp strypu turi buti toks pat, kaip ikaltos strypos ilgis, jusu atveju – 3 metrai. Priklausomai nuo grunto, jums dar reikes maziausiai 2 tasku, bet realiai reikia matuoti kalant.

    Patinka

  15. Darė įžeminimą ir vis nepasiekė 10 om. Kalė dar 2×1.5 m. Rodė14. Vėl gylin strypą, o tarp 3 strypų tai po 1,5 m. Na paliko 10,5 om. Po poros metų vėl viršijo iki 50 om. Atvažiavo dar ketvirtoj vietoj 2×1.5 m. sukalė ir parodė, kad gerai. Nežinau ant molio kalno namas, bet apie Alytnamį buvo daromi drenažai iki 2 m. ir pilta žvyro smėlio, hal dėl to ir nepadiekė rezultato.

    Patinka

    1. 2х1.5 objektiviai per maziai. jei sunkus gruntas izeminimo prasme, turi buti 3 taskai su zingsniu 3-5m ir kiekvienam taske po 4 strypus. cia abstraktiskai, bet +- taip ir yra. zvyras ir smelis turi labai auksta savivarza, del to izemintuvas tik prades normaliai veikti praeinant ta sluoksni.

      Patinka

  16. Palanuoju daryti įžeminimą jūsų būdu milteliniui dažymui, ar galima prie padaryto įžeminimo prijungti daugiau įrenginių ar geriau palikti jį būtent dažymui, kuo daugiau įrenginių nera prarandama varža?

    Patinka

      1. Supratau, tai kad išgaut mažiau omu gal galima būtu tarkim iš kelių vietu atvest įžeminima? Iš pasidarytos naujos ir jei dar neuztenka prijungt ir iš skydinės, tokiu atvėju gautusi mažiau omu?

        Patinka

  17. Sveiki, susidūriau su tokia problema. Katilinėje, kai kuriuose žalvarinių santechnikos vamzdžių vietose staiga pradėjo žaliuoti ir kai kur per sujungimus rasoti vanduo. Vienas asmuo pasakė: jog tai dėl blogo įžeminimo, kitas asmuo pasakė: jog tai dėl netinkamo vandens gręžinio įžeminimo. Tad klausimai ir būtų tokie:
    1. Ar teko ką nors girdėti apie elektros poveikį žalvariui?
    2. Ar gali būti jog netinkamai įžeminto gręžinio klaidą galima ištaisyti padarius ižeminimimą šalia namo?

    Patinka

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.